BisericaGPT

Întrebări Frecvente

Ultima actualizare: 23.04.2023

Despre platformă

Nu. Sub nici o formă. BisericaGPT este un proiect independent și plănuiește să rămână așa.
Absolut deloc. Nu suntem aici să înlocuim biserica și nici să venerăm vreo zeitate A.I. . Dacă este ceva, este o platformă de sugestionarea pozitivă și de transmitere a unor gânduri bune. Generatoarele sunt programate să ofere înțelegere și toleranță sub ortodoxism însă nu au nici un har divin și nici nu reprezintă preoți reali. De multe ori chiar recomandă consultarea unui preot real, la o biserică reală. Răspunsurile generate de BisericaGPT nu sunt răspunsuri oficiale ale BOR sau a oricărei biserici sau entități clerice reale.
BisericaGPT este un generator avansat de texte religioase (și nu numai) bazat pe tehnologia GPT-3.5Turbo. În acest caz, modelul a fost instruit să se comporte ca o figură bisericească fictivă de religie ortodoxă și să ofere oamenilor sfaturi pozitive și înțelegere. Trebuie să țineți minte totuși că răspunsurile generate nu sunt 100% corecte așa că vă sfătuim să cercetați și mai departe de răspunsurile primite aici pentru a verifica informațiile primite.
La data de 23.04.2023 pagina a fost vizitată de peste 58.000 utilizatori unici cu un total de aproximativ 250.000 accesări. În ordinea de pe tricou, cele mai accesate pagini au fost: Rugăciune (~17.700), Spovedanie (~12.900), Întreabă un preot(~12.800), Acatist (~8.600), Mesaje Paște (~7.800).
Nu. Toate generările sunt gratuite (pentru utilizatori) și toate costurile de rulare sunt suportate din donațiile binevoitorilor. Platforma funcționează pe modelul Pay-It-Forward în care cei care au posibilitățile financiare și dorința donează în folosul tuturor celorlalți. Nimeni nu este obligat sau forțat în vreun fel să plătească pentru utilizare iar donațiile sunt 100% voluntare și merg către costurile platformei.
Nu. Toate cererile sunt trimise direct către OpenAI prin API-ul GPT3.5Turbo și nu sunt stocate în nici o bază de date a noastră. Singurele date colectate sunt de tip log, pentru analitici și siguranță, însă nu conțin nici un fel de date identificabile personal. Despre OpenAI și polița lor de confidențialitate puteți să citiți aici: https://openai.com/policies/privacy-policy . Vă sugerăm să aveți grijă voi ce informații sensibile introduceți în câmpurile de text. BisericaGPT nu cere în nici un moment date personale iar dacă nu aveți încredere puteți să folosiți nume fictive în locul celor reale fără probleme.
La acest moment lucrez la un nou mod <Întreabă Biblia>, cu un model antrenat pe întregul text al Bibliei în limba română. Pe lângă acesta se vor adăuga constant și contextual diferite alte generatoare. Urmărim în viitorul apropiat să finalizăm și aplicația pentru mobil.

Transparență financiară

Profitul este de fix 0 lei. Toate donațiile de la acest moment se duc exclusiv către costurile de operare ale site-ului. Până la acest moment (23.04.2023) s-au donat aproximativ 180$ (după comisioanele PayPal).
Cel mai costisitor este API-ul OpenAI. Până la acest moment (23.04.2023) s-au cheltuit aproximativ 110$ pentru procesarea de text prin OpenAI. La aceste costuri se adaugă 30€/lună pentru hostarea platformei. Estimăm costurile viitoare cu API-ul undeva la 5-10$/zi la un trafic normal și cu platforma pornită toată ziua. Total cheltuieli (23.04.2023): 140$
În principal da. La costul hostului se mai poate lucra însă costul OpenAI API depinde exclusiv de numărul de generări - cu cât utilizează mai multă lume platforma cu atât costă mai mult.
Nu. Singura monetizare la momentul actual este prin donații directe fără vreo obligație.
În momentul în care donațiile nu vor mai putea susține platforma de la sine, vom muta pe un sistem care să includă 1-2 căsuțe de tip Adsense, cu mențiunea că toți banii obtinuți după plata costurilor de rulare vor merge exclusiv către caritate (în special în zona de tineret și educație) și în nici un fel către profitul meu personal. De asemenea banii nu vor fi donați sau trecuți mai departe prin nici o entitate cu relații sau activitate religioasă. Dacă se va ajunge în punctul în care vom putea face acte de caritate, entitățile respective vor fi în detaliu verificate.

Cine e în spate

Mă numesc Valentin Lăzureanu, am 25 de ani și sunt pasionat de Inteligența Artificială. Deși am activat la un moment dat, nu mai sunt programator de meserie de ceva ani buni. Lucrez în publicitate ca Innovation Strategist pentru Cheil Centrade. De asemenea urmez un program de masterat în Leadership și Comunicare Politică la SNSPA (an final) și am terminat Facultatea de Automatică, Calculatoare și Electronică (Universitatea din Craiova) în Ingineria Sistemelor - Automatică și Informatică Aplicată.
De ceva luni bune stau cu ochii mult mai intens pe Inteligența Artificială și noile dezvoltări din această zonă. Mă interesează cel mai mult cum pot să o folosesc pentru a ușura viața oamenilor. Ideea bisericiiGPT mi-a venit acum vreo două săptămâni și tot atunci m-am apucat prima oară să explorez modurile în care aș putea să o construiesc. Mi s-a părut foarte interesantă ideea și am vrut să văd de ce este cu adevărat capabil ChatGPT.
Puteți să îmi scrieți la bisericagpt@atelierul.digital sau direct pe Facebook, Instagram sau LinkedIn - am același nume și acolo.
Da însă acelea vor fi anunțate pe profilul meu personal și nu vor fi legate de BisericaGPT - proiect pe care doresc să îl dezvolt serios și gratuit. Momentan lucrez deja la câteva alte platforme similare.

Invită la biserică: